Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή (28/06) θα καταγράφονται θερμοκρασίες ακόμα και 45 βαθμών Κελσίου, κυρίως στη Γαλλία, χώρα που θρηνεί θύματα

  • Το κύμα καύσωνα και των ακραίων θερμοκρασιών επηρεάζονται αρκετές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία)
  • Επιστήμονες ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι αυτά τα κύματα καύσωνα ολοένα θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η «εβδομάδα της κόλασης» στην Ευρώπη συνεχίζεται… Έτσι την ονόμασαν οι μετεωρολόγοι, αναφερόμενοι στο κύμα καύσωνα που συνεχίζει να πλήττει χώρες όπως η Γαλλία – χώρα στην οποία έχουμε νεκρούς – η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελβετία. Χαρακτηριστικό του καύσωνα είναι ότι οι νύκτες είναι, επίσης, πολύ ζεστές σε σχέση με το σύνηθες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή (28/06) θα καταγράφονται θερμοκρασίες ακόμα και 45 βαθμών Κελσίου,κυρίως στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το «France24», το 2003 πάνω από 15.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα που έφερε θερμοκρασίες μέχρι 44,1 βαθμών Κελσίου.

Επιστήμονες ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι αυτά τα κύματα καύσωνα ολοένα θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo), το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη θα κορυφωθεί την Πέμπτη (27/06). Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες νεκρούς από τον καύσωνα είχε πρόσφατα και η Ινδία.

Οι αρχές στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας – συμπεριλαμβανομένου του Παρισίου – που ήδη θρηνεί τους πρώτους νεκρούς, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.

ΣΥΡΙΖΑ 336×250

Σύμφωνα μάλιστα με τα διεθνή μέσα τρεις κολυμβητές έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, σε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στις νότιες παραλίες της χώρας. Ένας 70χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε ήρεμα νερά και πιστεύεται ότι υπήρξε θύμα ενός «θερμικού» σοκ μόλις ήρθε σε επαφή με το νερό. Δύο ακόμη άτομα πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Μια 62χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ κι ένας 75χρονος άνδρας σε μια επίσης κοντινή παραλία.

Όπως αναφέρει το «Business Insider», μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε θα υποχωρήσει το κύμα καύσωνα, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποδίδουν σε μια καταιγίδα πάνω από τον Ατλαντικό και υψηλά βαρομετρικά στην κεντρική Ευρώπη που φέρνουν καυτό αέρα από τη Σαχάρα.

Από το κύμα καύσωνα και των ακραίων θερμοκρασιών επηρεάζονται αρκετές χώρες της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία).

Ενσωματωμένο βίντεο

BBC Weather

✔

@bbcweather

Heat continues to build across western Europe.
Not only will some national June temperature records be broken, but we could now see some all-time records smashed too! #heatwave

Matt

34410:40 π.μ. – 26 Ιουν 2019220 άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Οι μετεωρολόγοι που μελετούν τον καύσωνα «βλέπουν» 45άρια στη νότια Γαλλία την Παρασκευή, 38άρια στο Βερολίνο, 36άρια στις περισσότερες πόλεις της Ισπανίας, ακόμη και 37 βαθμούς Κελσίου στη Γενεύη. Το «Associated Press» τονίζει πως έχει σημάνει συναγερμός και στην Τσεχία,καθώς αναμένονται θερμοκρασίες υψηλότερες των 37 βαθμών Κελσίου.

Η «Washington Post» κάνει λόγο για θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου σε πόλεις της Πολωνίας. Μιλάμε για θερμοκρασίες που είναι κατά 11 έως 17 βαθμούς πάνω από τις φυσιολογικές τιμές για την εποχή και για τους κατοίκους αυτών των περιοχών μπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσματα.

Προειδοποιήσεις για τα 40άρια του καύσωνα:Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

WMO | OMM

✔

@WMO

Advice from @EU_ENV and @eu_echo:
By 27 June, the #heatwave is expected to peak, with extreme temperatures all over the continent, with many values over 36°C and locally above 40°C. Avoid fire hazards and take care of your health health. Daily map at https://bit.ly/2XvNJcu 

3041:53 μ.μ. – 25 Ιουν 2019341 άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία «Aemet» έθεσε την Τετάρτη (26/06) σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία). Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE έχει επονομάσει τον καύσωνα αυτόν «η εβδομάδα της κόλασης».

Ισπανίδα μετεωρολόγος έγραψε «έρχεται η κόλαση»:

Ενσωματωμένο βίντεο

Silvia Laplana@slaplana_tve

El infierno is coming.

21,5 χιλ.9:10 π.μ. – 24 Ιουν 201912,4 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Τη στιγμή που οι γαλλικές και γερμανικές Αρχές προειδοποιούν για διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης, εθελοντές διένειμαν μπουκάλια νερό σε άστεγους στο Βέλγιο και την Πολωνία, η οποία κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο, στους 38,2 βαθμούςΚελσίου. Στο Βέλγιο τα μικρά παιδιά δεν βγήκαν εκτός των σχοελίων τους, ενώ οι εργάτες που δούλευαν σε εξωτερικούς χώρους πήγαν την Τετάρτη από πολύ πρωί στις εργασίες τους, πριν ακόμα ξημερώσει.

Την Τρίτη (25/06), ένα ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Αυστρία, στην περιφέρεια του Τιρόλου, καθώς στο Ίνσμπρουκ καταγράφηκε θερμοκρασία 36,7 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην δουλέψουν τα διάσημα άλογα που σέρνουν τις άμαξες στην πόλη.

Κλιματολόγοι: Θα ενταθούν παρόμοια κύματα καύσωνα

Το ανυσηχητικό είναι πως οι κλιματολόγοι αναφέρουν πως θα αυξηθούν τέτοια κύματα καύσωνα με αέριες μάζες από την Αφρική. Ο Στέφαν Ράμστορφ, ειδικός κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσδαμ, υποστήριξε στο «AP» ότι «αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν προβλεφθεί από την κλιματολογική επιστήμη, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου».

«Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και μαζί μ’ αυτές αυξάνεται και η πιθανότητα ενός ακραίου κύματοςκαύσωνα», υπογραμμίζει ο Λεν Σάφρεϊ, καθηγητής επιστημών του κλίματος στο πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο Κλιματολογικό Ινστιτούτο του Πότσδαμ, τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη από το έτος 1500 έχουν καταγραφεί όλα τον 21ο αιώνα. Από το θερμότερο στο λιγότερο θερμό, σημειώθηκαν τα έτη 2018, 2010, 2003, 2016 και 2002.

Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βιώνουν και άλλες χώρες στον πλανήτη, όπως στην Ινδία, όπου πρόσφατα είχαμε δεκάδες νεκρούς λόγω καύσωνα.

Γυμνός άνδρας στο Βραδεμβούργο

Στη Γερμανία, μπορεί να μην αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο 2015 σε μια μικρή πόλη της Βαυαρίας, αλλά το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, που χρονολογείται από το 1947, κινδυνεύει να καταρριφθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Βραδεμβούργο, ένας άνδρας που οδηγούσε εντελώς γυμνός ένα σκούτερ τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία, η οποία ανέβασε μάλιστα φωτογραφίες του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

Polizei Brandenburg

✔

@PolizeiBB

😅

Weil wir #sprachlos sind : Wie würden Sie dieses Bild betiteln?

Als kleine Inspirationshilfe – ein #Zitat des Herren: „Et is halt warm, wa?“

Und jetzt Sie!#Hitze #safetyfirst #LebenAmLimit

11,2 χιλ.8:55 π.μ. – 26 Ιουν 20194.939 άτομα συζητούν σχετικά με αυτόΠληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *